דפים

יום רביעי, 26 באפריל 2023

וְחֵךְ אֹכֶל יִטְעַם־לוֹ - שיח פילוסופי על תעשיית בעלי החיים בעידן המודרני. ספר חדש מאת יפית סרנגה

 


הֲלֹא־אֹזֶן מִלִּין תִּבְחָן וְחֵךְ אֹכֶל יִטְעַם־לוֹ: (איוב פרק יב פסוק יא)

בימים אלו רואה אור ספרה החדש של יפית סרנגה וחך, אוכל יטעם לו המביא שיח פילוסופי על תעשיית בעלי החיים בעידן המודרני. 



שאלות רבות וחשובות מעלה סרנגה בספרה ומתמקדת בתעשיית בעלי החיים בעידן המודרני, זו שהתפתחה לממדים מפלצתיים. לגישתה בעידן של שפע מהצומח אכילת בעלי חיים אינה מחויבת המציאות.


העידן המודרני הוא עידן של האדם המרוכז בעצמו, זה שדואג למימושו העצמי, זה אשר קנאי לחופש הבחירה שלו ולזכויותיו. זה עידן גדוש בשינויים בכל תחומי החיים, ביניהם גם שינוי משמעותי במזון שהאדם בוחר לצלחתו. בספר מקיף ומעמיק זה מזמינה המחברת, יפית סרנגה, את הקורא לדיון פתוח, מוסרי ומעמיק על מקומו של האדם ביחסיו עם בעלי החיים, הכוחות הפועלים עליו בעידן המודרני ואחריותו האישית להשלכות בחירת מזונו. סרנגה בוחנת כיצד בעידן שבו האדם מרוכז בעצמו, במימושו ובצמיחתו האישית, משפיעה אכילת בעלי חיים על התפתחותנו המוסרית, אושרנו ויכולתנו לחיות קיום אנושי מספק.

הספר עוסק בשאלות פילוסופיות חשובות ואקטואליות – האם אכילת בעלי חיים היא בחירה אישית ועל כן אין להתערב לאדם בתזונתו? באיזו מידה, אם בכלל, האדם מודע למעורבותו בתעשיית בעלי החיים כצרכן? מה ייחודי לתקופה המודרנית אל מול הטענה כי האדם מאז ומתמיד אכל בעלי חיים? ומהי בסופו של דבר "המידה הטובה" האריסטוטלית המוסרית ביחס לאכילת בעלי חיים בעידן המודרני?

יפית סרנגה, נכדה למשפחת קצבים, בעלת תואר שני בפילוסופיה מאוניברסיטת בר אילן ותואר ראשון בתקשורת וניהול מהמכללה למנהל. ציירת ויוצרת. במקצועה מכהנת כסמנכ"לית שיווק בחברת ההייטק קומטל ישראל ופעילה למען שחרור בעלי חיים.

הספר "וחך, אוכל יטעם לו" מתבסס על עבודת התזה שכתבה סרנגה בתואר השני באוניברסיטת 'בר אילן'. הספר מציע שיח פתוח פילוסופי מעניין, מקיף ונוגע לגבי מקומו של האדם ביחסים עם בעלי החיים, הכוחות הפועלים עליו, ואחריותו האישית להשלכות בחירת מזונו. הספר פותח בפני הקורא בעידן המודרני את האפשרות להטיל ספק בבחירותיו השונות, ביניהן בחירת מזונו, לחשוב מחדש על האדם כפי שהוא חושב שהינו וכפי שהוא באמת, ולבחון באמת את חופש הבחירה שלו. מקיימת הרצאות בארגונים בנושא ופתוחה תמיד לשיתופי פעולה שיכולים לקדם אג'נדות חברתיות ערכיות, כשעיקר עבודתי מוקדש לשחרור בעלי חיים.


אין ספק שמי שהחיים על פי האידאולוגיה הטבעונית ימצאו בספר מקור ההשראה ויאמצו אותו באהבה. אני שבאתי מהכפר, מהחקלאות, ממשק שגידל עגלים ועופות למאכל, גדלתי על תפיסה אחרת מה שמקשה עלי לאמץ את הגישה הטבעונית. יחד עם זאת מצאתי את עצמי אמפטית מאוד בשיח סביב האחריות המוסרית של האדם באשר לבחירה המושכלת או הבלתי מודעת לאכילת בעלי חיים. 
הספר מעורר דיונים חשובים בסוגיית מאכל בעלי החיים מעורר שיח בין הדוגלים ומתנגדים. 

"וחך אוכל יטעם לו" מאת יפית סרנגה, הוצאת צמרת, לרכישה לחצו כאן. לפרטים נוספים כאן

























ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה