דפים

יום רביעי, 2 ביולי 2025

קוראים קדימ"ה - מאת ד"ר אריאל נאמן - גישה חדשנית מבוססת מחקר להוראת הקריאה ולטיפול בקשיי קריאה - ארגז כלים חיוני לאנשי מקצוע וחינוך





25 שנה במערכת החינוך כמורה ומחנכת הפגישו אותי עם אלפי תלמידים בעלי יכולות מגוונות במיומנויות הלמידה השונות ובהם הקריאה. רבים מהם הגיעו לחטיבת הבינים שהיא השנה השביעית עבורם במערכת החינוך כאשר הקריאה עדיין לוקה בחסר ולא טופלה בכלים מקצועיים מסיבות שונות. 

מה גורם לכך שהקריאה היא פעולה קלה ופשוטה עבור חלק מהילדים ועבור אחרים היא אתגר גדול?
מדוע ילדים שכבר יודעים אותיות וניקוד, קוראים לא מדויק ומנחשים את המילים?
מדוע הניסיון לקרוא מביא ילדות כמו יעל להתקפי כעס ולסירוב לשתף פעולה?
מהו הסוד המאפשר לילדים להפוך לקוראים בעלי ביטחון עצמי, ואילו כלים יאפשרו למורים ולהורים לקדם תלמידים הנאבקים עם הקריאה ולהקנות להם תחושת מסוגלות וביטחון?



"תהליך הקריאה הוא תהליך המשלב באופן הרמוני מנגנונים קוגניטיביים, שפתיים ורגשיים. כשמנגנונים אלו עובדים בשיתוף פעולה ניתן לקרוא לצורך הנאה או "לקרוא כדי ללמוד". אולם, כשההרמוניה מופרת בשל שיבוש באחד המנגנונים, מתחילות הפרעות הקריאה. הפרעות אלו מגוונות ביותר ומבליטות את המורכבות הרבה של הקריאה, ואת הצורך בהבנה של המערכות והמנגנונים השונים העומדים בבסיס הקריאה.

מהם אותם מנגנונים המעורבים בקריאה? מהי מידת השפעתם על היכולת ללמוד לקרוא? כיצד ניתן לפתח מנגנונים אלו במטרה ללמד ילדים לקרוא, כיצד הבנה של תהליך הקריאה כתהליך מוחי יכולה לעזור באבחון ובטיפול מדויקים בקשיי קריאה? מהי מידת השפעתו של המורה על מניעה והפחתה של קשיי קריאה?

שאלות כאלה ואחרות עומדות בבסיס הגישה המוצגת בספר. שיטות קריאה שונות מבקשות ללמד את הילד דרך יחידות שפתיות שונות ומסתמכות על גישות תאורטיות שונות באשר לדרך בה כדאי ללמד קריאה." (מתוך ההקדמה לספר)



הספר לוקח אותנו למסע בעקבות התפתחות הקריאה והתהליכים הקוגניטיביים והשפתיים העומדים בבסיסה, ומציג את גישת קדימ"ה (גישה קוגניטיבית, דינמית־מאבחנת, התפתחותית), גישה חדשנית מבוססת מחקר להוראת הקריאה ולטיפול בקשיי קריאה, הפותחת צוהר לעולמו הייחודי של כל ילד. ייחודה של הגישה טמון באיתור פרופילים אישיים העומדים בבסיס קשיי קריאה שונים ובהתאמת מענה ממוקד לאתגרי הקריאה של כל לומד, תוך פיתוח ביטחונו העצמי והובלתו לגילוי הקסם שבמילים הכתובות.

מהי שיטת קדימ"ה להוראת הקריאה?
שיטת קדימ"ה הינה שיטה קוגניטיבית, דינמית, מאתרת, התפתחותית המבקשת לאתר קשיים פוטנציאלים בתהליך רכישת הקריאה ולתת להם מענה מיידי תוך כדי תהליך לימוד הקריאה, ולפני שהקושי מתקבע והתסכול מתחיל לצמוח.
בשיטת קריאה קדימ"ה אנחנו מבקשים להצעיד את הילד בביטחון ולתת לו תחושת מסוגלות בכל צעד שהוא עובר בתהליך רכישת הקריאה.
המודל מטיל על המורה אחריות רבה. 


מודל קוראים קדימ"ה עמוד 331 בספר


ההבנה היא שאין טעם בתרגול חוזר ונשנה של תרגילים שלא מקדמים את הילד, ויש צורך להיות גמיש בהוראה ולתת תרגילים מגוונים מותאמים קושי. 
על מנת לאפשר זאת, יש לאתר תוך כדי הוראת הקריאה נקודות קושי ספציפיות ולתת להן מענה, וזאת על מנת למנוע קיבוע של דפוס קריאה לא נכון ומפצה אשר ייתן את אותותיו בשלבי הקריאה הבאים ובהבנת הנקרא.
הלימוד בשיטת קדימ"ה מלווה בספרים ובמשחקים שפותחו במכון ומיועדים לתת מענה להיבטים רחבים של הקריאה: קוגניטיביים, שפתיים ורגשיים.









לספר שש חטיבות:

החטיבה הראשונה סוקרת את המנגנונים המעורבים בקריאה ואת תרומתם לזיהוי ולניבוי יכולות קריאה החל מגיל הגן. במסגרת חטיבה זו עולים ההבדלים בין ילדים בסיכון לקשיים בקריאה לבין ילדים לא בשלים.

החטיבה השנייה מעמיקה בגישת קדימ"ה, מרכיביה השונים ודרכי יישום הגישה בקריאה.

החטיבה השלישית מתמקדת בהוראת הקריאה ומציגה תרגילים ייעודיים המיישמים את גישת קדימ"ה.

החטיבה הרביעית עוסקת בשטף הקריאה. החטיבה פותחת בסקירה ספרותית של המנגנונים המביאים לקריאה שוטפת, וממשיכה ליישום הידע התאורטי בתרגילים לפיתוח קריאה שוטפת.

החטיבה החמישית מתרכזת בדיסלקסיה (הפרעת קריאה ספציפית), מביאה מחקרים שונים, המנסים להסביר את הפרעת הקריאה הספציפית הזאת ואת המבדיל בינה לבין קשיי קריאה אחרים. 

החטיבה השישית ומביאה היבטים רגשיים המלווים את הילד הנאבק בקריאה ובעצמו בגלל קשיים אובייקטיביים. במסגרת חטיבה מוצעות אפשרויות להתערבות בתחום זה בבחינת "הוראה מותאמת" רגשית. 

הספר משלב ידע תאורטי עשיר לצד הדגמה של תרגילים מעשיים ופורצי דרך שיסייעו למורים, סטודנטים, אנשי אקדמיה והורים להעמיק את הבנתם בהוראת קריאה ובטיפול בקשיי קריאה ולעזור לילדים להתגבר על קשייהם ולפתח את תחושת המסוגלות שלהם.
הספר החשוב הזה נכתב מתוך הרצון לאפשר הוראה רגישה, מותאמת, ומדויקת יותר, כזו שמובילה גם את הילדים המתקשים להרגיש "אני יכול ומסוגל לקרוא" הספר.

הספר מיועד למורות, מאבחנות, יועצות, אנשי חינוך ואקדמיה וסטודנטים להוראה – ומשלב ידע תיאורטי עדכני עם כלים מעשיים לעבודה בשטח ומתמקד בהתאמה אישית של הוראת הקריאה לילדים עם קשיים – בדרך שמובילה אותם לחוויה של מסוגלות והצלחה.

מצאתי את הספר כארגז כלים חיוני לאנשי מקצוע וחינוך. הוא מגיש אבחון מדויק של קשיי קריאה ומספק מגוון שיטות התערבות מותאמות. הספר מאפשר לזהות את מידת ומקור הקושי אצל כל תלמיד ואת הדרך להתאים לו את הגישה המתאימה. 
ממליצה לכל מי שעובד עם ילדים בקשת התחומים החינוכיים והטיפוליים. 


__________
גישת קדימ״ה והפרקטיקה שלה משלבות היכרות עמוקה עם המוח הקורא לצד רגישות מקצועית ובין־אישית לילדים. ד”ר פול שרל־פוקס, מומחה בפסיכולוגיה חינוכית, מרצה בכיר במכללת אפרתה, מנהל קליני, מכון ענבר לאבחון וטיפול

"ספר מצוין עם תרומה משמעותית ביותר לשדה החינוכי. אין לי ספק שכל איש חינוך אשר עוסק בהוראת הקריאה ובעזרה לילדים המתקשים לרכוש את הקריאה ייתרם רבות מספר זה." - ד"ר שלי שאול, ראש החוג ללקויות למידה, אוניברסיטת חיפה

"ברצוני להמליץ המלצה חמה על ספר זה. היכולת לתאר את הפרופיל האישי של תלמידים מתקשים היא הבסיס לכל תוכנית התערבות." - ד”ר מרים בן יהודה, ראש החוג לחינוך מיוחד, המכללה האקדמית חמדת.





ד"ר אריאל נאמן, מפתח גישת קדימ"ה, הוא מאבחן דידקטי מוסמך, מומחה לקריאה ותפקודי למידה, מרצה במכללת "אורות ישראל" ובמכללות נוספות ברחבי הארץ ובעל ניסיון של 20 שנה בהוראת הקריאה ובהוראה מותאמת, שבהן אבחן וקידם מאות רבות של ילדים. המודל שעליו מבוססת גישת קדימ"ה, שפיתח ד"ר נאמן, זכה להכרה ופורסם בכתבי עת בין־לאומיים.





"קוראים קדימ"ה" מאת ד"ר אריאל נאמן, הוצאת ספר ניב, לרכישה לחצו כאן.


























ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה