תיזהרי במה שאת מבקשת מאת מיכל זוהר בן דור
״אי־אפשר להיות מישהו בלי העבר, בלי ההורים, בלי הזיכרונות, בלי להחיות אותם שוב ושוב כדי להיזכר לא רק במת, אלא גם בעצמך, במי שהיית בזמן שהוא חי.״
תיזהרי במה שאת מבקשת הוא רומן כן ואופטימי, משעשע ולעיתים מותח על חשיבותה של אמת, על משפחה ושורשים ועל מה שאנו בוחרים לזכור או לשכוח.
"תשמרי על עצמך חלי, ותתקשרי אליי."
"כן, כן, אני אתקשר."
"וגם תבואי, את יודעת שברכבת זה צ'יק צ'אק, את יכולה לבוא ברכבת."
"כן, אני אבוא," מלמלה חלי וידעה כמעט בוודאות שזה לא יקרה. והיא גם ידעה שזה סוף החברות שלהן ושלא תהיה לה יותר חברה טובה כזו, שהיא יכולה לספר לה הכול ולדעת שהסודות שלה מוגנים כמו בתוך כספת. (מתוך פרק ראשון בספר)
חלי איבדה את אביה בגיל צעיר וחולמת כל חייה את אותו החלום – שהוא חי. זוהי משאלת ליבה. היא חיה בתחושה שאם אביה לא היה הולך ממנה, החיים שלה היו טובים יותר. הכול משתנה כשהיא עוברת עם משפחתה מאופקים בדרום אל חצור הגלילית בצפון. מרגע זה מתחיל מסע שבו נחשפים עוד ועוד פרטים על אביה ועל נסיבות הסתלקותו. סודות מתגלים, אמיתות מתפוררות וחוטי חייה מתחילים להיפרם. תחתם נבנית מציאות חדשה ומטלטלת המערערת אותה ומאיימת לגרור אותה מטה ולסדוק את שפיותה. היא נאלצת לבחון מחדש את הערכים ודפוסי המחשבה שעיצבו את חייה, ואת מערכות היחסים שהדחיקה – עם אימא שלה, עם עמוס בעלה, עם ילדיה, ובעיקר עם עצמה.
במסע הגילויים שלה היא מצרפת לחייה חברים חדשים, כמו מפקח אריאל אוחיון ופקד שחר טל, שבאים לחקור את בנה מושיקו על הונאת סייבר; אילנה השכנה, שמבלי להתכוון גורמת לחלי לצאת לגילוי שאין ממנו חזרה; מרגלית בעלת בית הקפה המקומי; ואפילו אורנה ליפשיץ מהקיבוץ, שחוזרת לחייה של חלי עם פיסות מידע מפתיעות מאוד.
תיזהרי במה שאת מבקשת הוא ספרה השני של מיכל זוהר בן־דור. ספרה הראשון, הסלון, רומן היסטורי המבוסס על סיפור אמיתי, יצא בשנת 2000 בשתי מהדורות (הוצאת ניב), התקבל בביקורות מצוינות, תורגם לשפה האנגלית (הוצאת (eBookPro ונמכר באמזון.
סלון הוא רומן היסטורי הפורש את חייהן של שלוש חברות, בנות למשפחות יהודיות אמידות מכובדות ובעלות ממון החיות בברלין של המחצית השנייה של המאה ה-18, ברלין של כיבוש נפוליאון ושל הלאומיות המתעוררת, של עידן הנאורות, של רוסו, קאנט וגתה ושל קהילה יהודית מתבדלת המיטלטלת בין קדמה למסורת, בין תקווה לשוויון לבין ייאוש קיומי.
בסוף המאה ה-18, החברה הגבוהה הגרמנית נמצאת על סף הנאורות.
רחל לוין, בתם חסרת המנוחה של משפחת סוחרים מצליחה, קושרת את גורלה בקשר אמיץ ורב שנים עם הנרייטה ודורותיאה – שתיהן בנות למשפחות יהודיות מוכרות ומכובדות בברלין ומחוצה לה. אולם, למרות השורשים שלהן ואולי דווקא בגללם, שלושתן רחוקות מלהיות מכובדות, או חופשיות, בחברה שבה ערכה של אישה נמדד על ידי גברים, בבית או מחוצה לו. שלוש הנשים שאינן מוכנות לקבל את תכתיבי החברה, פועלות מתוך מחשבה עצמאית, יוצאות לפלס את דרכן בחיים, פותחות את סלון ביתן שהופך כל אחד בזמנו לפופולרי ביותר בברלין ומארחות בו סופרים, משוררים, אנשי רוח ואצילים.
מאוחדות בתשוקה שלהן לקבל מהעולם יותר ממה שיש לו להציע, על רקע הלאומיות הגרמנית הגואה שבה להיוולד יהודייה, שלא לומר אישה, רחוק מלהיות יתרון – רחל, הנרייטה ודורותיאה מתמודדות כל אחת בדרכה עם אתגרי הנפש, הנשמה והלב. מציאת מקומן בהיסטוריה לא רק תסכן אותן, אלא שהן עומדות לגלות כי החלומות שלהן עלולים לעלות להן הרבה יותר מהמעמד.
גם כאשר אין לי שורשים בעיר ברלין ולא בגרמניה, הפך הרומן ההיסטורי לסוג של שיעור והזדהות בדמותן של שלוש הנשים החזקות דרכן ובאמצעותן למדתי גם עובדות היסטוריות שלא את כולן ידעתי.
"הסלון" מאת מיכל זוהר בן דור, ספרי ניב, לרכישה לחצו כאן
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה