דפים

יום שישי, 21 במרץ 2025

תקשורת לא-אלימה, תקשורת מקרבת רב מכר עולמי עכשיו במהדורה חדשה ומורחבת מאת ד"ר מרשאל רוזנברג ובהוצאת פוקוס.

 

במהלך 25 שנות חינוך והוראה בחטיבה יישמנו בין הייתר פרויקטים מגוונים תחת הכותרת "כבוד האדם" שהנושא תקשורת לא אלימה היה המרכזי שבהם. כבר אז חשפנו את התלמידים להפעלות וכלים לניהול תקשורת בדרך מקרבת. הרציונל שעמד מאחרי הפרויקטים היה הקניית כלים לפתרון ואף למניעה של קונפליקטים, אי-הבנות וסכסוכים בקרב בני הנוער. 

"מילים יכולות לבנות חומות או לפתוח שערים", אמר ד"ר מרשאל רוזנברג, פסיכולוג קליני, שפיתח את מודל התקשורת המקרבת הלא אלימה. מטרתה של התקשורת המקרבת היא לקרב בין האנשים וליצור הרמוניה, אמפטיה והקשבה בין אחד לשני. את מודל התקשורת המקרבת ניתן להכיל על יחסים במשפחה, יחסי הורים וילדים, יחסים חבריים ויחסים במקום העבודה."

רובנו חונכנו מלידה להתחרוֹת, לשפוט, לדרוש, לאבחן, לחשוב ולתקשר במונחים של מה "בסדר" ומה "לא-בסדר" אצל זולתנו ואצלנו. במרבית המקרים, הרגלים אלה חוסמים את ערוצי התקשורת שלנו וגורמים אי-הבנות ותסכול, אצלנו ואצל בני-שיחנו. במקרים הגרועים יותר מובילים הרגלים אלה לכעס וכאב ואף מביאים לאלימות. למרבה הצער, אפילו האנשים בעלי הכוונות הטובות ביותר מייצרים סכסוכים מיותרים מבלי להתכוון לכך.

אז איך אפשר להגיד את הכאב שלנו – בלי להאשים? לבקש – בלי לדרוש? לשמוע ביקורת – בלי לקחת את זה אישית? האם אפשר ללמוד מחדש להקשיב? לזהות את מה שנמצא מתחת למלים, מעבר להתנהגויות? לגלות את הצרכים העמוקים שמתחת למחשבות? לפענח את מה שהלב שלנו מספר, והמוח שלנו מטשטש?


"תקשורת מקרבת היא דרך לניהול יחסים, המאפשרת את זרימת התקשורת הנחוצה להעברת מידע ולפתרון סכסוכים בדרכי שלום. היא מתמקדת בערכים וצרכים אנושיים משותפים ומעודדת את השימוש בשפה המגבירה רצון טוב, בצד הימנעות משפה התורמת ליצירת טינה וערך עצמי נמוך.

תקשורת מקרבת מניחה, שהרצון לתרום לחיים הוא המניע המספק ביותר לעשיית דברים, יותר מאשר הנעה לעשייתם באמצעות פחד, אשמה או בושה. היא מציבה בעדיפות ראשונה את לקיחתה של אחריות על בחירותינו ואת יצירתו של שיפור במערכות היחסים שלנו. היא אפקטיבית גם כשהאנשים המעורבים בהידברות אינם בקיאים בתהליך."

תקשורת מקרבת עוזרת לנו להתחבר אלו עם אלו ועם עצמנו בדרך שמאפשרת לחמלה הטבעית שלנו לבוא לידי ביטוי. היא מנחה אותנו לנסח מחדש את האופן שבו אנו מבטאים עצמנו ומקשיבים  לאחרים באמצעות מיקוד המודעות שלנו בארבעה תחומים שהם ארבעת מרכיבי המודל לתקשורת המקרבת:
1. תצפית מבלי לעורר שיפוטיות, פרשנות או הערכה.
2. רגש - מה אנו מרגישים בעת התבוננות בפעולה
3. צורך- מה הצרכים שלנו הקשורים לרגשות שזיהינו.
4.בקשה ספציפית ברורה.
כאמור: שני צדדים לתקשורת מקרבת: התבטאות כנה באמצעות ארבעת המרכיבים והקשבה אמפטית באמצעותם.

לאורך ארבע עשר פרקיו מציג הספר טכניקה פשוטה ודוגמאות למתן אמפטיה ולהתחברות לרגשות של אנשים. הספר עוזר להבין את הצרכים שמאחרי הדברים ומהן התחושות והרגשות שמניעים אותם. 

הספר פותח בפרק הנתינה מהלב-שהיא לב התקשורת המקרבת. בפרק השני מתמקד רוזנברג בתקשורת החוסמת חמלה. עוד בספר להתבונן ולא לשפוט, לזהות ולהביע רגשות-מסתבר שיש מחיר כבד לרגשות שלא באים לידי ביטוי. (עמוד 55 בספר). לקיחת אחריות על הרגשות, לבקש כדי להעשיר את החיים - תרגיל מצויין שהתנסיתי בו מופיע בעמוד 101 וממליצה לכם מאד להתנסות. קבלה באמפטיה - תוך אבחנה בין קבלה אמפטית לבין זו שאין בה ביטוי לאמפטיה. 
פרק 8 נפלא בזכות עצמו ועוסק באמפטיה-למדתי דרכו המון והתחברתי מתוכו ישירות לפרק הבא אחריו והתמקד בדרכים להתחבר בחמלה אל עצמנו - אוי כמה שאני זקוקה לכך בימים אלו...
פרק נוסף עוסק בכעס ומציע דרך לתקשורת מקרבת בדו שיח בין אב לבנו הצעיר. עוד בפרקים גישור בתקשורת מקרבת - מה שמחדש דרך ליישוב סכסוכים נוסח תקשורת לא אלימה (NVC) לעומת גישור מסורתי. (אתם תופתעו בדיוק כמוני!), השימוש ההגנתי בכוח, שחרור עצמי מתכנות ישן וכלים ודרכים להבעת הערכה בתקשורת מקרבת. 

תקשורת מקרבת מסייעת לנו להפוך ביקורת ושיפוטיות להזדהות והבנה. מרחיקה תבניות חשיבה המובילות לוויכוחים, כעס ודיכאון. מאפשרת קשרים המבוססים על כבוד הדדי, הבנה ושיתוף-פעולה. מפחיתה לחצים בסביבת העבודה ולשפר את התפוקה, ומאפשרת לפתור כל סוג של סכסוך בדרכי שלום, בין אם הוא אישי, משפחתי, ציבורי ואפילו לאומי.

הספר תקשורת לא-אלימה - תקשורת מקרבת, מביא לראשונה בעברית תיאור מקיף ומעמיק של הגישה, שבעזרתה תוכלו לגלות רבדים חדשים במערכות-היחסים שלכם וליצור בסיס משותף לקשרים מספקים יותר, של קירבה וחיבור עמוקים יותר, עם עצמכם ועם אחרים.
הצטרפו למעגל ההולך וגדל של אנשים מכל רחבי העולם ששיפרו את יחסיהם בעזרת תהליך פשוט, אך מהפכני זה.

"יש סיכוי... שנזכה לחיות בעולם שיש בו פחות אלימות. פחות פחד. פחות דיכאון. יותר שמחה. יותר הבנה. יותר אהבה. שעשיית טוב תהיה ברירת המחדל. שהישגים נחשבים יכללו מעשי חמלה. שאנשים יידעו לבחור מתוך חופש ושבתי-סוהר יהפכו למעוזי שיקום." (ארנינה קשתן, מתוך ההקדמה למהדורה העברית)

ד"ר מרשאל רוזנברג היה המייסד והמנהל החינוכי של המרכז הבינלאומי לתקשורת לא-אלימה (CNVC) . בנסיעותיו ברחבי העולם עסק ביישוב סכסוכים ובקידום השלום. למידע נוסף היכנסו לאתר המרכז הבינלאומי.

קראתי את הספר בעודי ממרקרת  לעצמי תוך כדי קריאה, כלים ונקודות מרכזיות ליישום. מעצם היותו ספר עיון ברור לי שאשוב ואקרא בו שוב ושוב. אהבתי את הספר בעיקר מעצם הכמיהה שלי לשינוי השיח הישראלי שקרע את העם והמדינה בשנתיים האחרונות. הספר ישים בכל תחומי החיים ומאפשר לנו לדבר בדרכים המטפחות קשר, הבנה וחמלה. 
אני מאמינה בכל לבי שתקשורת מקרבת לכולה לשנות כאן את השיח. רוזנברג הביא את הפשטות של תקשורת מקרבת אל כולנו. לא משנה מהו הקונפליקט, האסטרטגיות שמובאות בספר הן "מתכון מנצח".

ממליצה על הספר לכל צוות חינוכי באשר הוא, ויותר מכך ממליצה לשלוח את הספר לכל אחד מחברי הכנסת והממשלה במטרה שיקדמו שיח לדוגמא ויטמיעו את השינוי הדחוף בחברה הישראלית. 


תקשורת לא-אלימה - תקשורת מקרבת מאת ד"ר מרשאל רוזנברג, תרגום: נעמי איבל, ארנינה קשתן, הוצאת פוקוס, לרכישה לחצו כאן.


























ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה