דפים

יום שלישי, 28 במאי 2024

כל הדרך מאוקלהומה ובחדר ההמתנה ספרים חדשים בהוצאת שתיים




כל הדרך מאוקלהומה מאת סלעית שחף

בימים אלו רואה אור הספר "ל הדרך מאוקלהומה" מאת סלעית שחף פולג שהפליאה כבר בספר ביכורים ומפתיעה שוב בקובץ סיפורים נשיים, שכל אחד מהם לקח אותי למקום אחר מול עצמי, והותיר אותי מהרהרת בבחירות שלי בעודי בוחנת את חלקן מחדש.




"עמי אמר שהנסיעה הזאת תעשה לנו טוב, אחרי כל מה שקרה. אני כבר הצלחתי להדחיק, אבל עמי עוד היה נסער. הוא אמר ששינוי הפאזה מנער מתבגר לאבא בפוטנציה עשה לו משהו שם בפנים וקשה לו עכשיו לחזור למה שהיה קודם. ניחמתי אותו כאילו לא לי זה קרה, כאילו זה לא היה הגוף שלי שדימם שם בשירותים של בית הקפה חודשיים אחרי שקיבלנו תשובה חיובית."  ( עמוד 10 בספר)


הספר "כל הדרך לאוקלהומה" עוסק בדמויות של נשים, בהתפרקות ובבניה שלהן, ובעיקר בפער בין מה שהיינו רוצים להיות באמת, למה שאנחנו מצליחים להיות. 

ארבעה עשר סיפורים קצרים בהם מצליחה סלעית שחף פולג לקיים עולם שלם רב קסם ומרתק.
ארבע לוויות וסבא אחד שנעלם ומסרב להשתתף בלוויה של עצמו; אם צעירה שבורחת מהבית ויוצאת למסע התפכחות אינטר־גלאקטי; אישה מגיחה מתוך חליפת העור הישנה שלה בסיפור קפקאי; קשישה נמרצת בקרב הירואי לחיים ולמוות מול נציג חברת הבנייה החומדת את ביתה. כל אלה ואחרים הם גיבורי הסיפורים הפנטסטיים, הפרועים, הפואטיים והמשעשעים בקובץ הסיפורים החדש של סלעית שחף פולג, כל הדרך לאוקלהומה.

סלעית שחף פולג פרצה לזירת הספרות המקומית עם הספר הנהדר עד שהגשם יחזור ספר ביכורים שזכה לשבחי הקהל והביקורת כמו גם בפרס ההוצאה לאור לספר ביכורים מטעם משרד התרבות. הספר היה לרב מכר בארץ ובחו"ל ותורגם לגרמנית ואיטלקית.

מן הביקורות על ״עד שהגשם יחזור״:
״הופעת בכורה מרשימה של מחברת הנכנסת בצעד בטוח אל זירת הסיפורת העברית, ומעניקה לקוראיה חוויה אמנותית ורגשית רבת ממדים.״ אבנר הולצמן, תרבות וספרות, הארץ

״שחף פולג מכירה את האופי של מקום קטן וסגור, שבו גם שריטה קטנה יכולה להפוך לפצע מדמם וחטא נושן יכול לשנות מהלכי חיים — ואפילו את מה שמעבר להם. היא מגישה ספר ביכורים תוסס ושנון, שאינו חדל להפתיע.״ עמרי הרצוג, מוסף ספרים, הארץ

"כל הדרך מאוקלהומה" מאת סלעית שחף פולג עורכת: אורנה לנדאו, שתים בית הוצאה לאור לרכישה לחצו כאן.



בחדר ההמתנה מאת גילך אלוני 
"המת שלנו כבר מת סופית. המצב בלתי הפיך וגם אם תדפדפו לאחור ותתחילו לקרוא את הספר מחדש, מרגע שכבר קראתם שהוא מת אז בשבילכם הוא תמיד יהיה מת ולא תוכלו להחיות אותו. הנה הוא כבר מתקרב והולך לקצה המנהרה והנה ההתרגשות גואה כי הוא מצליח להבחין בקווי המתאר של הקצה ושל אותו פתח מיוחל, וכבר ברור לחלוטין שזו מנהרה אמיתית לכל דבר ועניין ולא איזו פנטזיה מדומיינת, וכבר לא אכפת לו אם תחושת השלווה שהוא חש היא שלו או לא שלו, כי הנה הוא מתקדם במסע הזה שלו והוא מאוד סקרן לראות מה השלב הבא, ואפילו קצת תמה ומתפלא איך זה שעדיין לא ראה אף אחד מאלו שהכיר בחייו ומתו לפניו, כי שמע שלעיתים הללו משמשים כמן משמר כבוד כזה שמלווה את המתים בתוך המנהרה הלבנה וכבר מברכים אותם לשלום ומתחילים להכניס אותם בסוד העניינים של איך הדברים מתנהלים שם למעלה, כי בכל זאת זה שינוי מאוד גדול השינוי הזה מהחיים למוות, ולאף אחד לא יזיק איזה מדריך מהימן שיזרוק כמה טיפים שיקלו על המעבר הכפוי הזה." מתוך פרק ראשון בספר 


זה סיפור שמתחיל מהסוף. אדמונד, גיבור הספר, מת. הוא עובר דרך מסדרון לבן ללא משמר כבוד, כפי שאומרים שנהוג שישנו, מגיע לחדר המתנה לבן ובו פקיד קבלה חביב, אך חד־לשון. בעודו ממתין בחדר ההמתנה לגמר הטיפול בעניינו על ידי הפקיד, נחשפות בפני הקוראים מחשבותיו האינטימיות כלפי מי ומה שהשאיר מאחור – אשתו ובנו, קריירה וגינה שניסה לטפח, וכן ציפיותיו הגשמיות והרוחניות לקראת העתיד לקרות. בחדר גם נשקלות זכויותיו וחובותיו התיאולוגיות והמוסריות לקראת ההחלטה המכרעת על עתידו, אם אפשר לכנות זאת כך. הפקיד מתגלה כבעל הבנה מעמיקה על אודות בני האדם, בדגש על מגרעותיהם, ובעזרתו מנסה אדמונד להתגבר על הבלבול הנלווה תמיד לכל שינוי גדול בחיים, קל וחומר כשמתים.

תוכלו לפגוש בספר רגעים של הומור שחור שמטבלים את סוגיית המוות והפרידה בהן נוגעת העלילה. 
בחדר ההמתנה הוא ספר מצחיק וחד על החיים ועל המוות – ועל כל מה שביניהם.
רגעים בתוך הספר רוממו את הנפש ורגעים אחרים כאבו אותו מוות ופרידה אינם קלים לי ובימים אלו בעיקר. מצאתי את עצמי משליכה למציאות הקיומית שלנו היום ומתמודדת.
ספר טוב!

 גיל אלוני הוא פסיכולוג חברתי־תעסוקתי ועוסק בייעוץ פילוסופי. בחדר ההמתנה הוא ספרו הראשון.

"בחדר ההמתנה" מאת גיל אלוני, עורכת: מירי רוזובסקי, הוצאת שתיים, לרכישה לחצו כאן

























ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה