שייקספיר בחוף גורדון מאת חנה מוניץ
שייקספיר בחוף גורדון הוא מסוג הספרים בז'אנר הסיפור הקצר, שלא מניחים או נחים לאחר קריאת סיפור אחד או כמה מהם. הלב הולך מסיפור לסיפור, כמו קרונות רכבת מחוברים, ועם זאת ניתן לנתקם זה מזה והם רצים אחר קטר מהיר, שהוא ציר כל העלילות המאגד אותן במסלולן, מניע את הקרונות ומטיס אותם למסלולים משתנים. זהו הציר המהלך קסם בספר כולו.
חלפה שעה, חלפו שעתיים. שביב של דאגה פלש קלות לליבה. ארד למטה לפיצוצייה, חשבה, לראות מה קורה איתו. הניחה על כתפיה את צעיף הצמר ואת התיק התלויים על הוו ליד הדלת וירדה בזריזות את חמש הקומות, אל הכניסה לרחוב ארלוזורוב. למטה ברחוב הציצה ימינה ושמאלה, ואז פנתה אל הפיצוצייה של מנשה, שבפינת הרחוב. במקום ראתה לקוחות בלתי מוכרים קונים סיגריות ומשקאות, אהרוני שלה לא נראה ביניהם. היא המתינה בסבלנות לתורה עד שמנשה הרים את עיניו וזיהה אותה.
"אהלן, דבורי. מה שלומך?" שמח לקראתה. "מה את צריכה?"
"האמת, רק רציתי לדעת אם ראית את אהרוני. הוא אמר שהוא יורד אליך כבר לפני כמה שעות, ומאז לא חזר. נעלם. יצא לך לראות אותו?" (מתוך נחש צפע - סיפור ראשון בספר)
הסיפורים ריאליסטיים במהותם, נוקבים, ישראליים, תל אביביים, אף שממריאים לעיתים אל מחוזות אירופיים. אבל הכול מתחיל כאן בשכונות, לחוף ימה של תל אביב הקטנה, ואף מאוחר יותר כשהיא מגביהה אל גורדי שחקים ודירות גג מנותקות. אך מכמירי לב הם אלה הנותרים מאחור, שנדמה כי נשכחו בתוך דירות קטנטנות, בחדרי כביסה, בחדרי מדרגות צרים וכבויים ובכניסות לדירות שמאחורי דלתותיהן סודות אפלים בלב ילדים, וניצולי שואה המגיעים מן התופת אל מדינה בחיתוליה שלא ידעה כיצד להכיל את גודל אסונם.
שייקספיר בחוף גורדון, קובץ סיפורים ראשון של סופרת שקרבתה לאומנות ולמוזיקה ניכרת גם כשהיא מעמיקה אל השכונות הישנות של תל אביב, אל אהבות נעורים, חולי ומוות, עדיין על ציר כל עלילה נשמעות המוזיקה והווירטואוזיות של השחקנים על במת התיאטרון - קרבה ואהבה שלא ניתן להסתירה. והיא מגוללת סיפור אחר סיפור בנשימה עצורה ובאורך רוח כאחד, בתיאורים עדינים, כמוסים, מזדהים ונוקבים. ואף על פי כן לא נפקד מקומה של האירוניה. היא צצה מכל סיפור, כמו מים שסטו ממסלולם, יוצרים מקוות חדשים ונמהלים ב'קמח' הנכון, ליצור את 'לחם' הסיפור המדויק.
"שייקספיר בחוף גורדון" מאת חנה מוניץ, הוצאת עקד, לרכישה לחצו כאן.
פינות הליטוף של הנפש מאת רחל שדה
יש משהו בספרי שירה נוסטלגיים שתמיד מחזירים אותי הביתה אל שדות ילדותי.
השילוב בין עצב, שמחה, געגועים, אהבת הטבע וזיכרונות ילדותי בכפר בין שדות מוריקים ועבודת החקלאות עליהם כותבת רחל שדה מתוך עולם החקלאות הקיבוצי שבו חיה.רחל שדה, חברת קיבוץ שדה נחמיה שבגליל העליון, הוציאה לאור כבר חמישה ספרי שירה קודמים וארבעה ספרי ילדים.
בספר שיריה השישי מזקקים שירי המשוררת את מהות הקיום האנושי.
היא ממשיכה לסנוט ולבקר, אך גם מקבלת את הקיים ומשלימה עימו.
חלק מהשירים מטלטל את הקורא, חלקם מתרפקים בנוסטלגיה על העבר, ואחרים חודרים לקרביים עד חשיפה ללא גבולות.
בספר שיריה השישי מזקקים שירי המשוררת את מהות הקיום האנושי.
היא ממשיכה לסנוט ולבקר, אך גם מקבלת את הקיים ומשלימה עימו.
חלק מהשירים מטלטל את הקורא, חלקם מתרפקים בנוסטלגיה על העבר, ואחרים חודרים לקרביים עד חשיפה ללא גבולות.
הגעתי להזדהות מרבית עם חלק מהשירים, והם נגעו בי עמוק בנפש עד שרשמתי אחד מהם, כדי שיתנוסס בחדר אל מול עיניי כל פעם שאתיישב בכיסא העבודה.
בין השירים: נשיות, חלום, ללא מוצא, בין השורות, בתוכי, שלכת, השביל, השתקפות, ובתבונת הרגש, יום הולדת (בדיוק חגגתי השבוע!!) בדידות קיומית יציבה - שיר טעון! זה לא קל - שיר שהתכתב עם בדידות קיומית יציבה, לפרשנותי. ולפעמים שהוא שיר שחיבר לי את הכל יחד ולכן גם בחרתי לצטטו כאן.
לִפְעָמִים
לִפְעָמִים הַשִּׁירָה
כּוֹתֶבֶת אֶת עַצְמָהּ.
אֲנִי רַק זוֹ שֶׁמַּדְפִּיסָה
אֶת מִלּוֹתֶיהָ,
רַק פְּקִידָה,
שֶׁמּוֹצִיאָה לַפֹּעַל אֶת צַוֶּיהָ.
הִיא סוֹחֶפֶת אוֹתִי
לְמַעֲמַקֵּי תְּהוֹמוֹת,
נוֹסֶקֶת עִמִּי לַגָּלָקְסְיוֹת
אֲחֵרוֹת.
תּוֹבַעַת תְּכָנִים,
דּוֹרֶשֶׁת אָפְנֵי בִּטּוּי
וַאֲנִי מְבַצַּעַת.
הַשְּׁלִיטָה שֶׁלָּהּ בִּי
מֻחְלֶטֶת.
כְּשִׁפְחָה נִרְצַעַת
אֲנִי מְמַלֵּאת הוֹרָאוֹת
כְּנָבִיא הַמּוּסָר לְעַם
דִּבְרֵי אֱלֹהִים חַיִּים,
וְהַלָּלוּ מְטִיחִים בּוֹ נְאָצוֹת... (עִמּוֹ 72-73 בַּסֵּפֶר)
"פינות הליטוף של הנפש" מאת רחל שדה, שירים. רכישה ישירות מהמחברת – טלפון: 052-5322098
מילים נרדפות ותיבת המשאלות מאת רחל שדה
מתוך הקריאה בספריה של רחל שדה, למדתי על אהבתה של הכותבת לשפה העברית הרהוטה!
הספר "מילים נרדפות" הרואה אור בימים אלו, מוקדש למילים מיוחדות בשפה העברית, והוא מקרב את הקורא הצעיר ולא רק! לשפה תוך שהוא מעשיר את אוצר המילים ומעודד שימוש בשפה טובה ונכונה (מה שלצערי אינו שכיח בקרב ישראלים צברים רבים...)
הספר "מילים נרדפות" הרואה אור בימים אלו, מוקדש למילים מיוחדות בשפה העברית, והוא מקרב את הקורא הצעיר ולא רק! לשפה תוך שהוא מעשיר את אוצר המילים ומעודד שימוש בשפה טובה ונכונה (מה שלצערי אינו שכיח בקרב ישראלים צברים רבים...)
יש בסיפור הזה הרבה קסם והוא מעניק זמן איכות ראוי להורים/לסבים עם הילדים בעיקר בחופשת הקיץ שהאופציות כרגע אינן רבות.
בסוף הספר מצורפות חידות על מילים נרדפות ויש גם תשובות.
סָבְתָא פָּנְתָה לְאַלּוֹן וְהִסְבִּירָה:
"זוֹ תֵּבָה מְיֻחֶדֶת,
תֵּבַת מִשְׁאָלוֹת שֶׁל יְלָדִים,
וּבְכוֹחָהּ לְמַלֵּא רְצוֹנוֹת מְיֻחָדִים"
"עָצוּם אֶת עֵינְךָ, הַכֶּנֶס פְּנִימָה אֶת הַיָּד,
וּבַקֵּשׁ חֵפֶץ לֵב מְאֹד מְיֻחָד"
בספר תיבת המשאלות משתלבים זה בזה דמיון ומציאות. סבתא ואלון מגשימים לאלון ולחברתו בר כמה משאלות דמיוניות, נהנים מזמן איכות משותף באופן שנותנים ביטוי למשאלות ילדים, שמימושן הבלתי אפשרי קורם לרגעים ספורים עור וגידים.
"מילים נרדפות" / "תיבת המשאלות" מאת רחל שדה, איורים חן אופיר לרכישה ישירות מהמחברת – טלפון: 052-5322098
ריקי ברוך
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה